Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Απαντήσεις

21:28. Συνηθίζεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες όλοι να θυμούνται την μη ιστορικότητα του προσώπου του Χριστού, την απάτη του Αγίου Φωτός, τις διάφορες προδοσίες της Εκκλησίας στην Εθνική Ιδέα κτλ. Είναι τόσο συνεπές το φαινόμενο που αλλιώς δε καταλαβαίνουμε ότι έφτασε το Πάσχα. 

Και τώρα προέκυψαν και οι Δωδεκαθεϊστές. Που ήσασταν τόσο καιρό ρε παληκάρια? Όταν οι προδότες παπάδες σφάζοταν επί τουρκοκρατίας ψάλλοντας ελληνικά εσείς που ήσασταν; Στο Μακεδονικό αγώνα; Έλα ντε....

Εκεί που δουλεύω ευδοκιμεί το είδος. Υπερυπερπατριώτες. Αυτόν το καιρό είναι μέσα στη γκρίνια γιατί εμείς οι Έλληνες γιορτάζουμε Εβραϊκές γιορτές. Τις εορταστικές άδειες τις παίρνουν πρώτοι βέβαια αλλά δε πειράζει παιδιά, χαλάλι σας.

Τους ακούς αυτές τις μέρες να γκρινιάζουν για το παπαδαριό. Και τι λένε; Πολλά. Ένα από τα αγαπημένα τους είναι ότι ανακάλυψαν ότι "το παπαδαριό" τα έβαλε με την αρχαία θρησκεία. Πια αρχαία θρησκεία; Αυτή του Περικλή και του Ομήρου; Αυτή είχε πεθάνει ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής κατάκτησης. Τότε δε κτίζοταν ναοί του Δία. Κτίζοταν ναοί του αυτοκράτορα, Σεραπεία και ναοί του Θεού Ήλιου.  Η αρχαία θρησκεία, το Δωδεκάθεο είχε ήδη χαθεί. Η νέα θρησκεία ήταν κάτι επιφανειακό και σίγουρα ήταν ειδωλολατρία. Δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και χάθηκε. Απλή λογική. Εξέλικτική λογική αν θέλετε. Φυσική επιλογή. Αυτός ο έρμος ο Ιουλιανός, τον Ήλιο παρακαλούσε να τον βοηθήσει, και όχι τον Δία. Πίστευαν οι Έλληνες της εποχής του Ομήρου τον Ήλιο σαν υπέρτατο θεό; Δε νομίζω. Έτσι χάθηκε και ο Μιθραϊσμός στη Περσία που ήταν στα τελευταία του, όταν εμφανίσθηκε το Ισλάμ. Έτσι χάθηκε, την ίδια εποχή και ο χριστιανισμός στην Αίγυπτο, γιατί όπως φαίνεται δεν είχε βάσεις. Αν είχε λαϊκό έρισμα θα χάνονταν? Χάθηκε ο Χριστιανισμός στην ΕΣΣΔ,το Ισλαμ στις χώρες που ήταν Ευρωπαϊκές αποικίες; Η απάντηση είναι όχι. Βέβαια τώρα αν μερικοί βάλθηκαν να αναστήσουν κάτι πεθαμένο, "Ιδού η Ρόδος.....". Η ανάσταση είναι και σύμφωνη με το πνεύμα των ημερών. Αν τα καταφέρετε μπράβο. Αν όχι, όπως ταιριάζει σε Έλληνες δώσατε έναν αγώνα καλό αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.

Έρχονται μετά και για ενίσχυση οι "λογικοί". Αριστεροί, διανοούμενοι και ότι άλλο κάτσει. Και λένε. Και τι δε λένε. Τι περιμένετε ρε παιδιά, κεραυνό να σας κάψει; Τι Θεός θα ήταν αυτός που δεν επιτρέπει την ελευθερη σκέψη. Τι πατέρας θα ήταν αν δεν αφήνει τα παιδιά του να κάνουν λάθος. Τόσο κακό που υπάρχει στον κόσμο; Ποιός το κάνει το κακό; Άνθρωποι το κάνουν. Άνθρωποι που ενώ έχουν την ελευθερία να διαλέξουν το καλό επιλέγουν να κάνουν το κακό. Μόνοι τους. Χωρίς εξαναγκασμό. Θέλει "αρετή και τόλμη η ελευθερία". Άμα φοβάστε την ελευθερία των άλλων πάτε να κρυφτείτε. Όποιος τολμάει ας προχωρήσει. Η πίστη είναι μια επιλογή. Όπως και ο Έρωτας. Δεν είναι υποχρέωση.

Οι εραστές της λεπτομέρειας τώρα θα πούνε “Μα αφού άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος στα Ευαγγέλια!”. Προφανώς, τι περιμένατε; Ακριβή αναπαραγωγή; Μυαλά είχανε και όχι βιντεοκάμερες και κασετόφωνα. Αλλά έτσι κι αλλιώς προτιμώ μια πίστη που βασίζεται σε ασαφείς ως προς τις λεπτομέρειες αφηγήσεις απλών ανθρώπων, παρά μια λογοκριμένη θρησκεία όπου διορθώνονται όλα για να φαινόμαστε όπως πρέπει. Εξάλλου όλοι δέχονται το Θουκυδίδη και τις δημηγορίες του σαν αξιόπιστες μαρτυρίες. Ποιός θα τολμούσε να την αξία του Επιτάφιου του Περικλή, μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος στενογράφος. Έτσι, εμένα τουλάχιστον, δεν με ενοχλεί αν μετά από μερικές δεκαετίες που συνέβησαν κάποια γεγονότα 4 συγγραφείς δε συμφωνούν στις λεπτομέρειες. Το νόημα παραμένει το ίδιο. Εξάλλου είναι πίστη στο Θεό και όχι αναδρομική συμμόρφωση με τη κομματική ορθότητα των Σοβιέτ. Βλέπετε στην Ορθοδοξία ειδικά, αντίθετα με τον υπαρκτό όποιος δεν πιστεύει, δεν θα πάει σε Γκούλαγκ. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι κάτι με στεναχωρεί. Όταν ακούω κάτι λόγια του τύπου "η ημετέρα ταπεινότης" από μητροπολίτες και πάνω. Αυτό πονάει, γιατί θυμάμαι τους λύκους με δορά προβάτων. Πονάω όταν ακούω για βυζαντινές μεγαλοπρέπειες και για κλίματα κατάνυξης από την τηλεόραση. Πονάω όταν ακούω πολιτικούς να μιλάνε για το νόημα των ημερών.  Και αυτά είναι σημαντικά θέματα. Δυστυχώς αν και αυτά μπορούν να αλλάξουν κανένας δεν ασχολείται με αυτά. Η αλλαγή, ακόμα και προς το καλύτερο τρομάζει. Για αυτά, θα μιλήσω όμως μια άλλη φορά.

Δε θεωρώ τον εαυτό μου απολογητή, αλλά απλά λέω αυτό που νοιώθω όταν ακούω τα ίδια και τα ίδια χρόνια τώρα. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να συμφωνούν. Από την αντίπαράθεση επιχειρημάτων θα βγεί κάτι καλό τις περισσότερες φορές. Από το φανατισμό τι μπορεί να βγεί;

3 σχόλια:

ria είπε...

χρόνια πολλά γιάννη. να χαίρεσαι τις γυναίκες σου και όποιον αγαπάς.
και στρατηγός σου εύχομαι!

τώρα για το θέμα που αναφέρεις στο ποστ σου.

κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, στην ελλάδα το δωδεκάθεο πιστεύονταν. επί θεοδοσίου, σκοτώθηκαν μόνο 112.000 εθνικοί γιατί δεν ήταν χριστιανοί στον ιππόδρομο της κωνσταντινούπολης. και αυτοί ήταν μόνο της περιοχής. μέχρι και το 1453 υπήρχαν εθνικοί σε όλη την ελλάδα και κυρίως την πελοπόννησο.

εγώ αλλη απορία εχω. πως ένας λαός που αγαπούσε το κάλλος, τους αγώνες, τη ρώμη, το ανθρώπινο σώμα, το γέλιο, τη χαρά της ζωής, καταδέχτηκε να λατρέψει ένα θεό που υποχρέωνε τις γυναίκες να φορούν μαύρα, να καλύπτονται άντρες και γυνάικες από την κεφαλή ως τα νύχια, που κατηγορούσε το γέλιο και στην ουσία είναι μια θρησκεία της μαυρίλας της λύπης και της θλίψης.

πως οι αρχαίοι έλληνες που συμμετείχαν στα συμπόσια με τον πλάτωνα και τον αριστοτέλη, το δημόκριτο και τον πυθαγόρα, δέχτηκαν μια θρησκεία που έλεγε πίστευε και μη ερεύνα! και δεν μπορώ να δεχτώ μια απάντηση του ότι ήρθε το πέρασμα του χρόνου! ότι είχε φυσική φθορά.

όσο για τους παπάδες στην επανάσταση, σε πληροφορώ, ότι η εκκλησία, είχε καταδικάσει την επανάσταση και ότι ο παλαιών πατρών γερμανός σήκωσε και ευλόγησε το λάβαρο, είναι μέγας μέγας μύθος.

σεβαστές οι απόψεις του καθενός, αλλά εντάξει, ψάξτο και λίγο. θα εκπλαγείς με ότι θα βρεις...

άν έρθει η μετάθεσή μου ΄συντομα, θα σου πω και ελπίζω να συναντηθούμε στο πεντάγωνο!

Γιάννης Τ11 είπε...

ria ευχαριστώ για τις ευχές και σου εύχομαι να χαίρεσαι τους άντρες σου.
Στη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και πιο πριν κατά την Ελληνιστική, νέοι θεοί ήρθαν στο προσκήνιο, ξένοι τελείως προς τα ελληνικά έθιμα. Η δημιουργήθηκαν όπως ο Σέραπις. Ακόμα χειρότερα άνθρωποι αυτοθεοποιήθηκαν. Αργότερα με τους Ρωμαίους χάθηκε το μέτρο. Οπωσδήποτε οι παλιοί ναοί συνέχισαν να λειτουργούν (να πω και τη γνωστή ατάκα : είναι πολλά τα λεφτά!) αλλά κάτι είχε χαθεί πια. Δεν ήταν ο χριστιανισμός που κατέστρεψε τους παλιούς θεούς, αλλά οι συνθήκες που επέτρεψαν χιλιάδες νέες θρησκείες να εμφανιστούν. Μια πέτυχε περισσότερο.
Όσο για την απορία που έχεις να ξέρεις ότι οι Έλληνες διάλεξαν κάτι αισιόδοξο, που δεν τους υποχρέωσε να αλλάξουν τη γκαρνταρόμπα τους. Για να γίνω πιο σαφής μόνο στις Ορθόδοξες χώρες και στο Μπαλί θα βρεις τουλάχιστον μια (1) γιορτή για κάθε μέρα του χρόνου. Όσο για το μήνυμα που βγαίνει από όλη τη διδασκαλία του Χριστού, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη είναι απλό: Υπάρχει σωτηρία γιατί ο Θεός σε αγαπάει ότι και αν κάνεις. Πόσο πιο αισιόδοξο να είναι; Το ντύσιμο τώρα. Όπως θα θυμάσαι από τα βιβλία της Ιστορίας στο σχολείο που ήταν γεμάτα με φωτογραφίες αγγείων αν εξαιρέσεις τις απεικονίσεις των νυμφών και των χορευτριών που συνήθως παρουσιάζονται γυμνές όλες οι άλλες γυναίκες εμφανίζονται ντυμένες με μακριούς χιτώνες και καλυμμένο κεφάλι ακόμα και μέσα στο σπίτι! Εντάξει οι άντρες συνήθως εμφανίζονταν γυμνοί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κυκλοφορούσαν έτσι κάθε μέρα.
Η μόνη αναφορά για κάλυμμα κεφαλής που γίνεται για τη γυναίκα είναι από το Παύλο, δηλαδή λέει ο Παύλος ότι η γυναίκα πρέπει να έχει το κεφάλι καλυμμένο κατά την προσευχή, συνήθεια που δεν ήταν ξένη και προς την ελληνική παράδοση αν κρίνουμε από απεικονίσεις θρησκευτικών εκδηλώσεων που συμμετείχαν γυναίκες. Και μη ξεχνάς στην αρχαία Αθήνα ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί ακάλυπτη σε δημόσιο χώρο. Μπορεί να μην υποστήριζε τους γυμνικούς αγώνες η Εκκλησία αλλά το σώμα είναι τόσο σημαντικό όσο και η ψυχή για ένα χριστιανό.
Όσο για το πίστευε και μη ερεύνα απλά δεν το δέχομαι, όπως δεν το δέχεται κανένας πιστός. Άλλωστε το πλήθος των αιρέσεων και κακοδοξιών που εμφανίστηκαν τα τελευταία 1900 χρόνια αποδεικνύουν πόσο ερευνητικά πνεύματα είναι οι χριστιανοί.
Βλέπεις η πρόοδος σε σχέση με το Δωδεκάθεο είναι ότι για την Εκκλησία κάθε άνθρωπος είναι επιτέλους ελεύθερος. Καμιά μοίρα, κανένας θεός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Όποιος θέλει ερευνά ότι θέλει, και αποδέχεται τις συνέπειες.
Για την τουρκοκρατία και την επανάσταση, ναι τη καταδίκασε ο Γρηγόριος αλλά την αγχόνη δεν τη γλίτωσε, αν και θα μπορούσε κατά το παράδειγμα των "ντονμέδων".
Έτσι και αλλιώς τη πίστη και την πατρίδα δεν την κράτησε ζωντανή κάποιος χοντρός μητροπολίτης σε μέγαρα ή κάποιος διανοούμενος σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά ο παπάς που έψαλε, στα Ελληνικά, σε κάθε χωριουδάκι, σε κάποιο ταπεινό εκκλησάκι κάθε Μεγάλο Σάββατο το Χριστός Ανέστη, δίνοντας ελπίδα στο κάθε Έλληνα, κάνοντας τον να νιώθει ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται.

Ωχ είπα πολλά για απάντηση, φτάνει ως εδώ γιατί θα σε ζάλισα.

Καλώς να ορίσεις στο Πεντάγωνο (αλήθεια γιατί το λένε έτσι; Την τελευταία φορά που μέτρησα δεν είχε 5 αλλά 34 γωνίες. Ελπίζω να έρθεις σύντομα, ενημέρωσε να κανονίσω υποδοχή! (ξέρεις άγημα, δεξίωση κτλ)

spyros1000 είπε...

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ???